Expositie Stilstaan bij corona

De pandemie was in Nederland en het Nederlandse koninkrijk de grootste crisis van de afgelopen 75 jaar. Corona raakte iedereen op een andere manier. Er was hulp, saamhorigheid, dankbaarheid en liefde, maar ook eenzaamheid, angst en boosheid.

Bij wie sta jij stil?

In de expositie Nationaal stilstaan bij corona vertellen 44 mensen een verhaal over diegene die tijdens de pandemie de meeste indruk op die persoon heeft gemaakt. Een verhaal over een ander dus. Bij de verhalen horen indrukwekkende foto’s uit de coronajaren.  

Mourad Ouari, directeur van Coach’EmUp zette tijdens de pandemie meerdere initiatieven op om jongeren in de Haagse wijken Transvaal en Morgenstond te begeleiden tijdens de lockdowns. Mourad’s verhaal over Yozkan is te zien op de tentoonstelling.

Opening door de koning

Koning Willem-Alexander opende vrijdag 29 september 2023 de expositie Nationaal stilstaan bij corona, een initiatief van het kabinet dat werd ingesteld om na te denken hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad. Tijdens de opening was er muziek, video, dans, verhalen en een officieel moment van stilstaan. Ook Coach ‘Em Up was aanwezig met onze collega’s Marianne, Ayoub en Mourad. De expositie nodigt iedereen uit om zelf een verhaal toe te voegen. De centrale vraag is: bij wie sta jij stil?

Bezoek de tentoonstellng

Wil je de tentoonstelling bezoeken? Tot en met 15 november 2023 is deze te zien in het provinciehuis van Noord-Brabant. De toegang is gratis. Daarna reist de expositie rond en zal deze op andere plekken in Nederland en in het Koninkrijk te zien zijn. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op Stilstaan bij Corona – de expositie.

Groepsfoto in de header op deze pagina gemaakt door Jeroen Liebers, Studio38c.

NOS televisieuitzending van de opening

Wil je de opname van de opening die werd uitgezonden op de NOS terugkijken? Ga dan naar NPO Start