“Ik vervalste bankafschriften om geld te lenen”: hoe ver gokverslaving mij dreef
Het begon onschuldig: een paar euro op een voetbalwedstrijd, een spannende avond in het casino, een paar keer klikken op een online goksite. Maar voor “Max” (21), een student uit Utrecht, werd wat begon als een klein avontuur een levensgevaarlijke obsessie die zijn hele wereld op zijn kop zette.
De eerste winst: het zaadje van verslaving
“Ik weet nog dat ik mijn eerste grote winst had,” begint Max zijn verhaal. “Met een inzet van 20 euro won ik bijna 1.000 euro op een online gokkast. Het voelde alsof ik alles in de hand had.” Die winst gaf hem een gevoel van controle, macht en adrenaline, zoals hij nog nooit had gevoeld. Wat hij niet besefte, was dat die ene winst het begin was van een destructieve spiraal.
De geheime werelden van online gokken
Na die eerste overwinning begon Max vaker te gokken. Eerst alleen in zijn vrije tijd, maar al snel zelfs tijdens colleges en in de vroege ochtenden. “Het was belachelijk makkelijk,” vertelt hij. “Ik kon met één klik duizenden euro’s inzetten. En hoe meer ik verloor, hoe meer ik probeerde terug te winnen.”
De verliezen stapelden zich op. Wat begon als een paar tientjes per maand, werd honderden euro’s per week. Zijn studiefinanciering verdween direct naar goksites. Max loog tegen zijn vrienden over waarom hij nooit mee uit ging en verzon smoesjes als zijn huisgenoten vroegen waarom hij altijd gestrest was.
De val van Max: het dieptepunt
Max begon te lenen om zijn verliezen terug te winnen. Eerst waren het kleine bedragen van vrienden, maar al snel wendde hij zich tot zijn ouders. “Ik wist dat ze me altijd wilden helpen,” geeft hij toe. “Dus begon ik ze te vragen om geld voor mijn zorgverzekering, huur of studieboeken.”
Maar zelfs dat was niet genoeg. Op zijn dieptepunt begon Max bankafschriften te photoshoppen om meer geld te krijgen. “Ik vervalste overzichten waarop het leek alsof ik achterliep met betalingen van mijn zorgverzekering,” bekent hij schoorvoetend. “Ik verzon een verhaal over hoe ik anders uit de verzekering zou worden gezet. Mijn ouders geloofden me en gaven me geld, soms wel honderden euro’s per maand. Maar alles ging linea recta naar de goksites.”
Dit was het moment waarop zijn geweten hem begon te knagen. “Ik wist dat ik hun vertrouwen aan het misbruiken was, maar de drang om te gokken was sterker dan het schuldgevoel. Ik was volledig de controle kwijt.”
De dag dat alles instortte
Het keerpunt kwam toen Max’ ouders erachter kwamen dat hij loog. Zijn vader had contact opgenomen met de zorgverzekeraar om te kijken hoe hij kon helpen, en ontdekte dat Max helemaal geen betalingsachterstand had. “Ze confronteerden me met de leugens, en ik had geen verweer meer. Ik voelde me een mislukking, een schande voor mijn familie.”
Die avond sloot Max zichzelf op in zijn kamer en overwogen hij zijn toekomst. “Ik voelde me zo diep in de put dat ik dacht dat ik hier nooit meer uit zou komen.”
Uiteindelijk vond Max de moed om zijn ouders de waarheid te vertellen en hulp te zoeken. Met hun steun meldde hij zich aan bij een verslavingskliniek. “Het was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan, maar het voelde als een opluchting. Ik hoefde niet meer te liegen.”
Het pad naar herstel
Vandaag is Max zes maanden gokvrij. Hij werkt hard om het vertrouwen van zijn ouders terug te winnen en zet zich in voor andere jongeren die worstelen met gokverslaving. Toch blijft het een dagelijkse strijd. “Elke dag denk ik nog aan gokken. Maar ik weet nu hoe belangrijk het is om hulp te blijven zoeken en eerlijk te blijven tegen mezelf.”
Een waarschuwing voor iedereen
Max hoopt dat zijn verhaal anderen wakker schudt. “Ik dacht dat gokken onschuldig was. Maar het kan je leven verwoesten, zelfs als je jong bent. Ik verloor bijna alles – mijn geld, mijn familie, mijn toekomst. Als jij worstelt met gokken, zoek hulp voordat het te laat is.”
Eén klik kan een wereld van ellende openen. Laat dit verhaal een waarschuwing zijn. Wat begint als een spannend spel, kan eindigen in een nachtmerrie.
*Namen zijn fictief om de privacy van onze cliënten te waarborgen.
Heb je hulp nodig die niet tussen 9 tot 5 past?
Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jij of je kind de hulpverlening krijgt die nodig is, zonder je eigen werkschema aan te passen. We kunnen je binnen 10 dagen een intakegesprek aanbieden!
Geschreven door: Tristan Rosenbaum, student Psychologie
co-auteur Lenia Mavrikis, Coach’EmUp