Ambulante hulpverlening wordt steeds minder flexibel

Ambulante hulpverlening is een vorm van zorg waarbij hulpverleners naar het gezin toe gaan in plaats van dat het gezin naar een zorginstelling komt. Dankzij ambulante begeleiding kan het gezin in hun eigen vertrouwde omgeving hulp krijgen. Ook helpt dit de hulpverlener direct inzicht te krijgen in de gezinsdynamiek, waardoor de hulpverlener de situatie beter kan begrijpen en direct hulp kan geven op belangrijke momenten. Helaas zien we een trend waarbij reguliere hulpverleningsdiensten zich steeds meer beperken tot vaste werktijden van 9 tot 5. Waardoor de ambulante hulpverlening steeds minder flexibel wordt. 

ambulante hulpverlening

Het gevolg van minder flexibele ambulante hulpverlening

De flexibiliteit van ambulante begeleiding is van groot belang, omdat de hulpverlener er dan kan zijn op momenten dat het hele gezin bij elkaar is. Overdag of doordeweeks gaan kinderen en jongeren bijvoorbeeld naar school of hun bijbaan, terwijl ouders naar hun werk moeten. Wanneer een hulpverlener alleen doordeweeks tussen 9 en 5 aanwezig zou zijn, kan het vaak gebeuren dat niet iedereen van het gezin aanwezig kan zijn, of het gaat ten koste van werk, inkomen of school. Dit is juist wat je als hulpverlener wilt vermijden.  

Ambulante hulpverlening geeft een realistischer beeld

Bij Coach’EmUp zien we dagelijks hoe waardevol het is dat hulpverleners gezinnen in hun eigen omgeving kunnen bijstaan. In de vertrouwde thuisomgeving voelen cliënten zich vaak veiliger en meer op hun gemak, wat de effectiviteit van de hulpverlening aanzienlijk vergroot. Bovendien krijgen hulpverleners zo een realistischer beeld van de gezinssituatie, wat cruciaal is voor het bieden van passende hulp. 

Inflexibiliteit: Verminderde toegankelijkheid

Een van de grote uitdagingen die we bij Coach’EmUp signaleren, is de toenemende inflexibiliteit van reguliere hulpverleningsdiensten. Veel van deze diensten hanteren strikte werktijden van 9 tot 5, wat niet aansluit bij de realiteit van veel gezinnen. Ouders werken vaak overdag en kinderen zijn op school, waardoor het onmogelijk is om op deze tijden effectieve hulp te bieden. Deze starheid kan leiden tot een verminderde toegankelijkheid van hulpverlening en kan ervoor zorgen dat problemen onopgelost blijven of zelfs verergeren. 

CEU-team-medewerkers-Saloua

Geschreven door: Saloua Ouari 
Zorgcoördinator en Manager hulpverlening
Coach’EmUp

Hulp moet geboden worden op momenten dat het echt nodig is

Bij Coach’EmUp merken we dat de flexibiliteit van ambulante hulpverlening essentieel is voor het welzijn van onze cliënten. Het stelt ons in staat om hulp te bieden op momenten dat het gezin daadwerkelijk samen is en er behoefte aan heeft. Dit kan ‘s avonds zijn, in het weekend of zelfs op feestdagen. De mogelijkheid om buiten kantooruren te werken, betekent dat we beter kunnen inspelen op de dynamiek binnen het gezin en hulp kunnen bieden wanneer het echt nodig is. We zien vaak dat cliënten naar ons toe komen nadat ze bij andere organisaties tegen beperkingen zijn aangelopen. Veel instanties zijn gebonden aan vaste tijden en locaties, wat niet altijd aansluit bij de realiteit van gezinnen.

Pleidooi voor meer flexibiliteit in hulpverlening aan kwetsbare gezinnen

Het is zorgwekkend dat grote organisaties steeds minder flexibel worden in hun hulpverlening. Dit zorgt ervoor dat kwetsbare gezinnen minder vaak de hulp krijgen die ze nodig hebben, wat hun problemen kan verergeren. Bij Coach’EmUp pleiten we daarom voor een herziening van deze werkwijze en streven we naar een meer flexibele aanpak die aansluit bij de behoeften van de gezinnen die wij ondersteunen. 

Voorbeeld uit onze praktijk

Neem de alleenstaande moeder Mariam, die fulltime werkt als verzorgende en hierdoor vaak wisselende diensten heeft. Soms werkt ze van 7 uur ‘s ochtends tot 3 uur ‘s middags, en andere keren heeft ze avonddiensten. Mariam heeft twee kinderen: Mohamed (16) en Hajar (14). Mohamed heeft last van gedragsproblemen, gaat niet meer naar school en maakt veel ruzie met zijn moeder en zusje, terwijl Hajar kampt met faalangst. 

“Geplande afspraken botsten altijd met haar werktijden of schooltijden van de kinderen.” 

Door Mariam’s onregelmatige werktijden en de schoolverplichtingen van de kinderen, is het voor haar bijna onmogelijk om hulp te ontvangen tijdens de traditionele werktijden van 9 tot 5. Eerdere pogingen om met reguliere hulpverleningsdiensten samen te werken, liepen op niets uit omdat de geplande afspraken altijd botsten met haar werktijden of de schooltijden van de kinderen. Dit leidde tot frustratie en een gevoel van hulpeloosheid bij Mariam, en de problemen binnen het gezin bleven onopgelost. 

Pas bij Coach’EmUp kon Mariam de hulpverlening krijgen die ze nodig had

Bij Coach’EmUp hebben we onze aanpak aangepast aan de behoeften van Mariam en haar gezin. Onze hulpverlener, Fatima, bezocht het gezin ‘s avonds en soms zelfs in het weekend. Hierdoor kon ze zowel Mariam als haar kinderen spreken en de dynamiek binnen het gezin observeren op momenten dat iedereen aanwezig was. Fatima werkte samen met Mariam om betere communicatiepatronen te ontwikkelen en gaf Mohamed en Hajar handvatten om met hun problemen om te gaan. 

Dankzij onze flexibele hulpverlening kon het gezin stappen zetten

Dankzij deze flexibele aanpak kon Mariam stappen zetten in de juiste richting. De situatie thuis verbeterde en de familie voelde zich gesteund. Dit voorbeeld toont aan hoe belangrijk het is dat hulpverleners flexibel zijn en zich aanpassen aan de realiteit van de gezinnen die zij ondersteunen. Bij Coach’EmUp blijven we daarom pleiten voor een aanpak die recht doet aan de complexe behoeften van de gezinnen, zodat zij de hulp krijgen die ze verdienen, wanneer ze die nodig hebben. 

*Namen zijn fictief om de privacy van onze cliënten te waarborgen.

Heb je hulp nodig dat niet tussen 9 tot 5 past?

Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jij of je kind de hulpverlening krijgt die nodig is, zonder je eigen werkschema aan te passen. We kunnen je binnen 10 dagen een intakegesprek aanbieden!